Fire nye år for Ahmeti i Prishtina

23736373_10154778439377000_8217917054702695182_o

Vant sin andre periode som borgermester hårfint foran LDKs Arban Abrashi

Skrevet av Mariana Qamile Rød

Kampen om Prishtina i Kosovos nylig avholdte lokalvalg har vært intens. Åtte kandidater stilte opprinnelig i løpet om Kosovos kanskje mest prestisjefylte lokalverv. Shpend Ahmeti, tidligere professor ved det Amerikanske universitetet i Kosovo og nestleder for det sosialdemokratiske Levizja Vetevendosje (Selvbestemmelsesbevegelsen), måtte hanskes med;

Arban Abrashi fra LDK (Kosovos Demokratiske Liga), tidligere arbeids- og velferdsminister. LDK er Kosovos eldste politiske parti, og var lenge også det eneste albanske. LDK har historisk sett gjort svært gode valg i Prishtina og i storbyer generelt, særlig i Llap-regionen. Denne utviklingen har holdt seg også etter krigen, til tross for opprettelsen av mange andre partier. De senere år har LDK møtt sterk konkurranse i Prishtina, særlig fra Vetevendosje, som i år for første gang gikk forbi LDK og ble største parti, med en økning i sin oppslutning på 13 % fra lokalvalgene i 2013. Det var Ahmeti som gjorde slutt på LDKs styre i Prishtina, da han i 2013 vant over Isa Mustafa.

Lirak Celaj fra PDK (Kosovos Demokratiske Parti), tidligere KLA / UCK-medlem som i senere år har hatt en rekke verv i Kosovos kunst- og kulturliv. PDK har for det meste vært Kosovos mektigste parti etter krigen, og vært representert i alle unntatt en av etterkrigstidens regjeringskonstellasjoner. Partiet har den siste tiden begynt å miste oppslutning nasjonalt, etter å ha gjort brakvalg hvor de har vunnet over en tredjedel av stemmene. Partiet har derimot stått sterkest i Drenica-regionen, og slitt i hovedstaden. I år fikk de rundt 10 % av stemmene, en nedgang på 5 % fra forrige valg.

Arber Vllahiu fra AAK (Alliansen for Kosovos Fremtid), tidligere stabssjef for President Atifete Jahjaga – Balkans første kvinnelige president. AAK har overvekten av sin støtte i den vestlige Dukagjin-regionen, mye takket være statusen til partiets grunnlegger som er fra regionen, tidligere KLA-kommandant Ramush Haradinaj som er nåværende statsminister. Til tross for den tidligere geografiske konsentrasjonen, har partiet økt støtten i Prishtina, med en 3 % økning fra forrige lokalvalg.

Selim Pacolli fra AKR (Alliansen for et nytt Kosovo), forretningsmann fra den styrtrike Pacolli-familien og broren til tidligere president Behgjet Pacolli. Pacolli har gjennom de siste årene hatt høye posisjoner innenfor familiebedriften Mabetex Group og vært direktør for luksushotellet Swiss Diamond i Prishtina. Pacolli har brukt sin businessbakgrunn som sitt hovedkort i valgkampen, og argumentert for at Prishtina trenger en manager, ikke enda en politiker. Partiet er økonomisk liberalt, og har mottatt spredt og varierende støtte, særlig blant den økonomiske eliten.

Shyqiri Bytyci fra NISMA (Initiativ for Kosovo), nåværende utdanningsminister. NISMA er resultatet av en utbryterfraksjon fra PDK som stammer fra intern splid i partiet, og har hatt stått sterkest i Malishevo, hjemstedet til partigrunnlegger Fatmir Limaj. NISMA har imidlertid en sosialdemokratisk profil i motsetning til PDK, som befinner seg politisk til høyre. Partiet gjorde et dårlig valg i Prishtina, med mindre enn 3 % av stemmene.

Kandidatene Rifat Deri fra Alternativa (Alternativet) og Avni Cakmaku fra Fjala (Ordet) fikk mindre enn 2 % av stemmene til sammen.

Ahmetis kampanje har, i likhet med tidligere, fokusert i stor grad på kampen mot organisert kriminalitet og korrupsjon. Andre kampsaker Ahmeti har frontet, er å få en slutt på illegalt bygningsarbeid i kjølvannet av et lite utviklet nasjonalt tinglysingsregister med hjemmelsoversikt, og problemer med implementeringen av allerede eksisterende lovverk. I sosialdemokratisk ånd, vil Ahmeti også jobbe for å prioritere offentlige tjenester, og redusere forskjellene mellom Prishtinas innbyggere, både sosialt og geografisk.

23592385_10154778439192000_3011564715723633409_o.jpg

Ahmeti klarte å avbryte LDKs seiersrekke i hovedstaden, og er blitt svært populær blant store deler av byens befolkning. Leonora Kryeziu, styrer ved Prishtina Institute for Political Studies, sier at dette maktskiftet i seg selv som bryter med sterke regionale tendenser er et etterlengtet sunnhetstegn på demokratisk utvikling. Problemfritt har Ahmetis styre derimot ikke vært. Han har blant annet blitt stevnet av PDK for det de betegner som 500 ulovlige kommunale ansettelser. Starten av denne terminen blir heller ikke av den enkle sorten, da motkandidat Arban Abrashi som tapte med få stemmer har varslet at han ønsker en ny opptelling av stemmene.

Kosovos politiske system er inspirert av mange forskjellige ordninger, og en institusjonell miks av de sjeldne er innført. Dette påvirket også valget i Prishtina. Første runde var en klassisk PR-runde (Proporsjonell Representasjon), mens i andre valgrunde gikk de to mest populære kandidatene videre for å se hvem av de som klarte å samle flest stemmer i den nye runden, et trekk som er mest vanlig i flertallsvalg.

Ahmeti har valgt AKRs Selim Pacolli som sin vise-borgermester. På nasjonalt nivå samarbeider AKR med motsatt fløy på den politiske arenaen i Kosovo, men skal nå samarbeide på lokalt nivå i hovedstaden som har sett en enorm økning i sitt innbyggertall over de siste årene.

Photo Copyright: Lëvizja Vetëvendosje

3 kommentarer om “Fire nye år for Ahmeti i Prishtina

 1. «Kosovos politiske system er inspirert av mange forskjellige ordninger—Første runde var en klassisk PR-runde (Proporsjonell Representasjon), mens i andre valgrunde gikk de to mest populære kandidatene videre for å se hvem av de som klarte å samle flest stemmer i den nye runden, et trekk som er mest vanlig i flertallsvalg.» Minner valgsystemet litt om Australias AT (alternative vote) system? De har også en sær blanding av ordninger, og flere runder. Minner litt om å kvalifisere seg til en sportsevent, med semifinale og slikt. Ellers, en interessant oversikt!

  Liker

  1. Takk!

   Det kan ha likheter med noen av trekkene (uten at jeg kan særlig mye om Australia). Men de har det til felles at det er en konfekteske av valgløsninger. Det som er veldig spesielt i Kosovo, er at man ikke har noen tradisjon for single member districts, men likevel innfører slike runoff-ordninger (hele landet er til vanlig ett valgdistrikt, men i lokale valg kan dette la seg gjøre enklere).

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s