Kosovo utleverer ikke Ugur Toksoy til Tyrkia

Tyrkiske myndigheter påstår Toksoy er knyttet til Gulen-bevegelsen. Toksoy selv hevder han kun jobber for en NGO i landet.

Kosovo-Police-3

Skrevet av Mariana Qamile Rød

Aktor Ali Rexha trakk tilbake kravet om å utlevere Toksoy til Tyrkia, etter at han ble arrestert 27. oktober på grunn av en arrestordre utstedt av tyrkiske myndigheter – som hevder Toksoy er knyttet til Gulen-bevegelsen de hevder sto bak fjorårets kuppforsøk. Begrunnelsen for at kravet trekkes tilbake er bevismangel, aktor Rexha kunngjorde i dag at svært lite konkret informasjon har kommet på bordet siden oktober. Det blir dermed ingen utlevering med det første. Tyrkiske myndigheter hevder Toksoy har hatt en høy rang i bevegelsen.

Arrestasjonen av Toksoy gjorde Kosovo til det første landet på Balkan som fengslet en tyrkisk lærer for påståtte tilknytninger til Fetullah Gulen, en islamsk lærd som det tyrkiske regimet mener leder en terrorbevegelse. Det er blitt hevdet fra tyrkisk side at Toksoy er i Kosovo for å samle inn penger til bevegelsen som så skulle sendes til Tyrkia. Toksoy jobber for NGOen Atmosfera som driver en skole i Prizren. Prizren har en stor tyrkisk minoritet, og det er vanlig med koblinger til tyrkiske organisasjoner. Toksoy selv hevder dette er den eneste grunnen til at han befinner seg i landet.

I tillegg til presset mot antatte Gulen-sympatisører i Tyrkia, har tyrkiske myndigheter presset de andre statene på Balkan til å slå ned på organisasjoner og skoler med bånd til bevegelsen, og å utlevere mistenkte medlemmer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s