71 524 bulgarske statsborgerskap gitt ut i Makedonia

Skrevet av Mariana Qamile Rød

Over 70 000 makedonere har fått utstedt bulgarske statsborgerskap siden 2001. Disse tallene ble delt av den bulgarske visepresidenten Ilyana Jotova da hun besøkte den bulgarske ambassaden i Skopje.

Siden januar har Rumen Radev vært president i Bulgaria med støtte fra sosialistpartiet. Siden hans innsettelse har 1184 makedonere mottatt bulgarsk statsborgerskap. Dette er blant de laveste antallene de senere årene, men det ser ikke ut til at det vil komme politiske tiltak for å snu trenden.

Også borgere av andre land på Balkan, som Ukraina, Moldova og Serbia, har søkt om bulgarsk statsborgerskap, men den absolutte majoriteten av søkere er makedonere. Med status som kandidatland, kan makedonske borgere fritt reise som turister i EU-land – men, de har ikke rett på arbeidstillatelse, slik bulgarske statsborgere har. Søknadstoppen var høyest da Bulgaria ble EU-medlem i 2004, over 40 000 makedonere fikk bulgarsk statsborgerskap dette året alene. Makedonia og Bulgaria har gjennom historien hatt svært nære bånd, men også bitre konflikter – som da Bulgaria sammen med Hellas la ned veto mot å åpne dialog om EU-medlemskap for Makedonia i 2012.

Ilia Angelov, tidligere bulgarsk visestatsminister har også uttalt at det er et velkjent faktum at enkelte på den bulgarske ambassaden har tatt seg betalt for å utstede bulgarske pass. Prisen for dette skal ha vært mellom 1000 og 1500 euro. Mange har brukt sitt nye pass for å få tilgang til EU-land, for så å bytte tilbake igjen.

1280px-Bulgarian_embassy_in_Skopje,_Macedonia

Den bulgarske ambassaden i Skopje.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s