Basketak i parlamentet og demonstrasjoner i Tirana

Albania har fått ny riksadvokat. Prosessen har mildt sagt gått heftig for seg, og nå blir landet advart av EU om kravene for videre medlemsskapsforhandlinger.

Albania Parliament Clashes

Det har over lengre tid vært en svært amper stemning mellom regjerings- og opposisjonspartiene i det albanske parlamentet, blant annet på grunn av anklager om korrupsjon og tildekning av organisert kriminalitet. Landet starter i 2018 sine medlemsskapsforhandlinger med EU, og går i tillegg gjennom en omfattende juridisk reform som vil endre både strukturen i det juridiske systemet samt valgprosedyrene. Og midt oppe i alt dette, gikk tidligere riksadvokat Adriatik Llallas mandat ut.

De nye lovene tilsier at et eget utvalg skal velge riksadvokaten til én syvårsperiode, men dette utvalget eksisterte ikke da Llallas temin var over. Det albanske parlamentet måtte derfor velge en midlertidig riksadvokat, og det var da de forskjellige aktørene røk i tottene på hverandre.

Edi Rama, statsminister fra det albanske sosialistpartiet, oppfordret opposisjonen til å snarlig velge en midlertidig riksadvokat for å gi EU et positivt inntrykk av landet. Opposisjonen, i hovedsak det høyreorienterte Albanias Demokratiske Parti, hevder dette valget undergraver Albanias grunnlov. Opposisjonspolitikere som Sali Berisha og Lulzim Basha hevder Rama og sosialistpartiet bruker valgprosessen til å sette inn egne støttespillere i høytstående embeter og institutsjoner. Juridiske reformer er et krav fra EU for å gå videre i forhandlingene, og det er disse påkrevde reformene opposisjonen frykter skal brukes til å konsolidere Ramas eget parti. Rama var likevel optimist etter denne ukens møter i Brussel, og mener viljen for å få Albania inn i de europeiske institusjonene er til stede både i Brussel og Tirana.

Den nye riksadvokaten, 41 år gamle Arta Marku, insisterer på at hun ikke har sterk tilhørighet til hverken venstre- eller høyresiden i albansk politikk, selv om hun var den eneste kandidaten Sosialistpartiet foreslo. Marku har levd et relativt beskjedent liv i sin 55 kvm store leilighet, og har tidligere vært aktor i byen Shkoder.

Opposisjonen anklager Sosialistpartiet for å ha jukset med stemmene, og varsler at de vil ta saken videre til et rettssystem ingen helt vet hvordan vil se ut videre. Opposisjonspolitikerte avfyrte røyk i parlamentets hovedsal, og kastet papir og gjenstander mot statsministeren og regjeringsmedlemmene. Utenfor samlet opposisjonens tilhengere seg i protest. Hvordan Albania håndterer disse utfordringene vil være avgjørende for det fremtidige samarbeidet med EU.

Capture-209.png

Skrevet av Mariana Qamile Rød

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s