Hvem er Ana Brnabic?

LHBTI-rettigheter står svakt på Balkan. Likevel er verdens andre lesbiske regjeringssjef fra Serbia. Hva er historien bak Serbias unge statsminister – Ana Brnabic?

800px-Branislav_Nedimovic,_Ana_Brnabic,_Igor_Mirovic_croppedBrnabic sammen med landbruksminister Branislav Nedimovic (t.v.) og den serbiske politikeren og poeten Igor Mirovic.

Skrevet av Mariana Qamile Rød

Da Serbias tidligere statsminister Aleksandar Vucic inntok presidentembetet foreslo han Brnabic som statsminister, og hennes regjering ble godkjent av den serbiske nasjonalforsamlingen i juni 2017. Før dette har Brnabic, som var 41 år gammel da hun ble statsminister i fjor, hatt ledende stillinger innen forskjellige direktorater i Serbia. Hun har vært minister for offentlig administrasjon og lokalt selvstyre, ledet den serbiske regjeringens innovasjonsråd og ledet Serbias råd for nasjonale minoriteter. Blant annet.

Brnabics tidlige liv er en typisk fortelling om politikere på Balkan. Bestefar som sloss med de jugoslaviske partisanene, foreldre som flyttet til Beograd for å prøve lykken etter endte studier. Men hennes historie blir tidlig spesiell. Hun utdannet seg i England, og fikk i svært ung alder ansvaret for internasjonale investeringer i Serbia verdt mange hundre millioner euro. Hennes politiske kampsaker inkluderer anti-korrupsjonsarbeid og modernisering av den serbiske offentlige sektoren.

Ana_Brnabić

Brnabic etter å ha inntatt embetet som statsminister, 41 år gammel.

Det store paradokset

Valget av en lesbisk statsminister vekket håp om sosial progresjon i Serbia, men det er svært vanskelig for mange å være åpent homofil i landet. Pride-paradene går med store sikkerhetsopplegg, og landets president Aleksandar Vucic deltok ikke fordi han;

Hadde veldig viktig arbeid å gjøre, men hadde ikke hatt noen interesse av å gå om han ikke hadde viktig arbeid den dagen heller.

Forskning utført av the Commissioner for Protection of Equality i 2012 viste at 48 % av Serbias befolkning mente homofili var en sykdom. Hatkriminalitet mot LHBTI-personer oppløses og straffes så godt som aldri. De sterke negative assosiasjonene mot LHBTI-personer tilskrives i første omgang holdningene til den Serbisk-Ortodokse kirken, som igjen blir støttet av viktige politiske figurer, og opprettholdt i gatene gjennom en kultur preget av gjenger, både nasjonalistiske og de etter hvert så kjente fotball-hooligansene.

Folket valgte heller ikke Brnabic, det var Aleksandar Vucic. Det spekuleres i om valget av Brnabic, som hadde vært politisk aktiv i ett år og ikke formelt tilhører noe politisk parti, var del av en strategi for å vise Serbia frem til EU som moderne og liberalt. Vucic har gjort fremskritt i å ta Serbia videre i forhandlingene med EU, men hans kritikere på hjemmebane anklager hans politiske regime for å utvikle seg i en stadig mer autoritær retning.

Om valget kun var strategisk eller ikke, ser ikke ut til å bekymre den unge statsministeren noe særlig. Hun sier hun gleder seg til å være en del av Serbias videre utvikling, og håper hennes stilling kan bidra til større aksept for LHBTI-miljøet i Serbia. 

Parada_Ponosa_Beograd_2017,_12.jpgBrnabic sammen med Beograds borgermester Sinisa Mali under Prideparaden Beograd Prajd.

Foto: Ministry of Public Administration and Local Self-Government, Republic of Serbia og Media Portal Vojvodina.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s