Albanias «Sworn Virgins»

I Albanias historisk sett mest patriarkalske områder, avla noen kvinner en ed om å leve i sølibat – og å leve som menn.

paola-favoino-burneshe

Foto: Paola Favoini (fotografens hjemmeside: www.paolafavoino.com)

Skrevet av Mariana Qamile Rød

En sworn virgin, eller burrneshe, avla ed om et livslangt sølibat, kledde seg i herreklær, og ble på den måten fritatt fra alle begrensninger satt på kvinner hovedsakelig i Nord-Albania. Lek Dukagjins Kanun er et flere århundrer gammelt dokument som fastsetter lover og reguleringer – og har vært basis for mange av normene i området. Dokumentet dikterer en patrilineal familie, og svigerdøtre flytter inn i svigerfamiliens hjem. Begrensninger på kvinners rettigheter omhandlet alt fra sigarettrøyking til kjøp av land.

Musikk og arbeid

Når en kvinne avla ed om å bli en burrneshe, i en formell seremoni, kunne hun ta et mannlig navn, bære våpen, røyke sigaretter, ta arbeid tradisjonelt sett reservert for menn, spille musikk og ta rollen som overhode i en familie – hvis burrneshen for eksempel levde med sine søstre. Hun ble også sosialt fri, og kunne sosialisere seg med menn.

Flere årsaker har blitt oppgitt blant kvinnene som valgte å ta dette valget. Noen ble sworn virgins for å unngå et uønsket arrangert ekteskap, eller ekteskap generelt. Andre ønsket ikke å skilles fra egen familie – mens andre oppga at de følte seg som menn fra tidlig alder. Dermed kunne de på en sosialt akseptabel måte slippe følelsen av å være fanget i feil kropp. Andre igjen oppga enkelt og greit ønsket om frihet, og å ikke være noens eiendom.

De siste burrneshene

Ved tidligere tiders arrangerte ekteskap, som kunne finne sted i teorien før barn engang var født, ville et slikt valg være kvinnens eneste for å unngå å skade noens ære og potensielt risikere en blodfeide. Etter hvert som kvinners rettigheter har bedret seg også på Balkan, har skikken blitt overflødig. Kvinner som nå tar et oppgjør med patriarkalske holdninger og / eller egen familie, trenger ikke å ta det drastiske skrittet å leve som en mann. Det sosialistiske Albania initierte juridisk likestilling av kvinner og menn, og det ble mindre og mindre oppfordret til å ta valget om å leve som en burrneshe. De siste burrneshene lever nå hovedsakelig i fjellandsbyer, men flere har i takt med samfunnsutviklingen flyttet inn til byene.

Praksisen med sworn virgins er i all hovedsak dødd ut, men noen av de eldste lever fortsatt. Det er vanskelig å finne spor av skikken lenger nordover på Balkan, men i de albanske områdene estimeres det at det fortsatt finnes mellom 50 og flere hundre sworn virgins, og noen få lever fortsatt i nabolandene.

Durham_2532.jpg

Foto: Edith Durham / Wikimedia Commons

Kilder: https://www.nytimes.com/2008/06/23/world/europe/23iht-virgins.4.13927949.html

https://www.theguardian.com/world/2014/aug/05/women-celibacy-oath-men-rights-albania

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s